O nas
Oferta
Grupy
Aktualności
Pozostałe
Informacje
Dzisiaj jest: Poniedziałek |
29 Maja 2023 |
Imieniny obchodzą Bogusława, Maksymilian, Maria Magdalena, Teodor, Teodozja |
Do końca roku zostało 217 dni. Zodiak: Bliźnięta |
INNOWACJA PEDAGOGICZNA POLSKO – ANGIELSKA W PRZEDSZKOLU
INNOWACJA PEDAGOGICZNA
POLSKO – ANGIELSKA
W PRZEDSZKOLU
Autorzy innowacji:
Małgorzata Graczyk, Jakub Woźniak
Gminne Przedszkole w Kotuni
Tytuł innowacji:
Angielskie słowa znamy,
zdrowe przysmaki gotować zaczynamy
Warunkiem zdrowia dzieci, prawidłowego rozwoju fizycznego, jak i umysłowego jest znajomość zasad właściwego odżywiania i ich przestrzeganie. Wiek przedszkolny to czas wzmożonej aktywności poznawczej dzieci, którą chcemy maksymalnie wykorzystać i ukierunkować ją na tworzenie pożądanych nawyków i umiejętności. Wdrożenie nawyków żywieniowych w wieku przedszkolnym to najbardziej odpowiedni czas, ponieważ postawy i umiejętności, które dzieci wyniosą z przedszkola zaprocentują w ich dorosłym życiu. Czujemy się więc odpowiedzialne, by prawidłowo ukierunkować naszych wychowanków.
Doszliśmy do wniosku, że najefektywniejszym sposobem zapobiegania niezdrowemu odżywianiu przedszkolaków będzie umożliwienie im samodzielnego wykonywania zdrowych potraw z warzyw, owoców oraz innych produktów, dodatkowo powiązaliśmy te działania z nauką języka angielskiego. Dzieci w trakcie zajęć będą poznawały nowe słownictwo oraz zwroty używane podczas wykonywanych czynności. Dzięki zastosowaniu praktycznego działania dzieci z łatwością zapamiętają nowe słowa i zwroty. W związku z tym powstała innowacja programowo – metodyczna . Polega ona na aktywności dzieci, uczeniu się przez działanie, poszerzaniu treści programowych z języka angielskiego oraz promujących zdrowe odżywianie w przedszkolu i w domu, eliminowaniu złych nawyków żywieniowych. Do realizacji tej innowacji zostaną zaproszeni rodzice, aby dzięki współpracy ukształtować nawyk wybierania zdrowych przekąsek, produktów i potraw. Stosowane metody aktywizujące uatrakcyjnią proces dydaktyczno – wychowawczy i pozwolą na dużą swobodę działania dzieciom, nauczyciel będzie przede wszystkim przewodnikiem oraz doradcą wspierającym działania dzieci.
Oczekujemy, że zdobyta wiedza i umiejętności zostaną zastosowane w codziennym życiu, co nauczy dzieci zdrowego odżywiania, będzie miało wpływ na poprawę ich zdrowia oraz przyczyni się do eliminacji złych nawyków żywieniowych , które często prowadzą do otyłości. Wpłynie także na zwiększenie umiejętności posługiwania się językiem angielskim w życiu codziennym. Wdroży dzieci do współdziałania w grupie oraz spędzania czasu wspólnie z rodzicami na przygotowywaniu posiłków. Podsumowaniem działalności innowacyjnej będzie wspólne opracowanie książki przepisów na zdrowe dania w języku polskim i angielskim.
II. CELE INNOWACJI
Cele ogólne:
-
promowanie wśród dzieci i rodziców zdrowych nawyków żywieniowych,
-
poszerzanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania,
-
stymulowanie procesów poznawczych przez udział dzieci w przygotowywaniu potraw,
-
zachęcanie do próbowania nowych produktów i potraw,
-
rozwijanie sprawności manualnej podczas przygotowywania dań,
-
wyrabianie szacunku do jedzenia oraz pracy własnej i innych,
-
odczuwanie radości ze współpracy z kolegami,
-
zdobywanie wiedzy na temat higienicznego przygotowywania i kulturalnego spożywania posiłków,
-
budowanie poczucia własnej wartości przez umożliwienie dzieciom udziału w tworzeniu potraw,
-
uatrakcyjnienie sposobu nauczania
-
zaangażowanie rodziców w realizację innowacji,
-
opracowanie książki przepisów na zdrowe dania,
Cele szczegółowe
-
stworzenie warunków sprzyjających zdrowemu odżywianiu,
-
zachęcanie dzieci do zdrowego stylu życia,
-
pogłębianie wiedzy o zdrowych produktach i potrzebie ich spożywania,
-
propagowanie i wdrażanie idei zdrowego żywienia w życiu codziennym,
-
nabywanie umiejętności samodzielnego przygotowywania posiłków zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, higieny i bezpieczeństwa,
-
poszerzanie biernego i czynnego zasobu słownictwa w języku polskim i angielskim,
-
aktywny udział rodziców w wdrażaniu dzieci do zdrowego odżywiania,
-
rozwijanie wiary we własne możliwości,
-
współtworzenie książki przepisów w języku polskim i angielskim,
III. ZASADY INNOWACJI
Innowacja pt. „Angielskie słowa znamy, zdrowe przysmaki gotować zaczynamy” będzie realizowana w grupie dzieci 5, 6 – letnich i będzie trwać od cały rok szkolny 2018/2019 począwszy od 1 października 2018 roku. Innowacja będzie prowadzona w czasie pobytu dzieci w przedszkolu.